Herbata Rooibos – czerwony krzew

0
222

Pochodzenie herbaty Rooibos

Rooibos to inaczej czerwony krzew. Roślina ta pochodzi z Afryki Południowej, a dokładniej z RPA. Można uznać, że napar z tego krzewu jest narodowym napojem regionu.Jeszcze sto lat temu roślina ta była znana tylko na obszarze Afryki.

Mieszkańcy tego kontynentu pili herbatę ze względu na brak dostępu do pozostałych herbat. Zmienił to angielski lekarz, Peter La Frais Nortier. Po analizie uznał wielkie właściwości lecznicze tej rośliny, a dzięki niemu krzew ten spopularyzowany został w niemal każdym kraju na  całym świecie. Ludzie coraz bardziej doceniają ten susz, zważywszy, że jego produkcja jest bardzo długotrwała i pracochłonna.

Uprawa herbaty Rooibos

Krzew jest wielkości 1-2 m, cechuje się jasnozielonymi listkami oraz żółtymi kwiatami. Roślina uprawiana jest na piaszczystych, nieurodzajnych, niewymagających glebach. To powoduje, że nie potrzeba do wzrostu żadnych nawozów sztucznych, a herbata jest całkowicie naturalna. Rozróżniamy rooibos czerwony i zielony.

Ten pierwszy otrzymujemy w wyniku fermentacji, podczas której listki i łodyżki zmieniają kolor na bursztynowy, a następnie w wyniku suszenia na słońcu i przechowywania przez przynajmniej trzy miesiące. Rooibos zielony otrzymujemy  wyłącznie w procesie suszenia, omija się proces fermentacji. Zdecydowanie bardziej popularny jest rooibos czerwony.

Skład herbaty Rooibos

Susz omawianego krzewu posiada bardzo cenne składniki, które gwarantują nam właściwości zdrowotne. W skład tej leczniczej rośliny wchodzi bardzo duża dawka witaminy C, antyoksydanty (np. flawonoidy pracujące jak antyutleniacze, kwasy fenylowe), a także mnóstwo minerałów i mikroelementów takich jak:miedź, żelazo, cynk, mangan, potas, wapń, fluor, sód. Ważne jest, że herbata ta nie posiada żadnych konserwantów i sztucznych barwników.

Właściwości herbaty Rooibos

Dzięki tak bogatemu składowi susz ma  właściwości lecznicze. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne. Jest bardzo pomocny w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, działa rozkurczowo.

Opóźnia procesy starzenia. Pomaga przy bólach głowy, nerwowości, rozdrażnieniu, po prostu uspokaja. Napar można stosować jako okład na podrażnienia i rany skóry. Herbata reguluje przemianę materii, co pomaga przy różnorodnych dietach odchudzających. Jest również skutecznym środkiem pomocniczym przy obniżeniu cholesterolu i poziomu cukru we krwi.

Herbatę tę poleca się osobom z niską odpornością. Ważnym aspektem jest fakt, że herbata rooibos nie zawiera kofeiny. Dzięki temu mogą ją pić również dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby borykające się z chorobami nerek. Oprócz zalet leczniczych czerwony krzew ma również walory smakowe. Posiada piękną bursztynową barwę, napój jest słodkawy i bardzo aromatyczny, nie wyczuwa się posmaku goryczy, jaką zawiera herbata z zawartością kofeiny.

Sposób parzenia herbaty Rooibos

Napar z rooibosa jest zawsze wskazany, o poranku pobudza, a wieczorem potrafi wyciszyć i zrelaksować. Aby nie osłabić właściwości leczniczych, herbatę należy odpowiednio zaparzać. Zaleca się jedną łyżeczkę suszu na filiżankę. Można parzyć dwukrotnie. Warto używać papierowych filtrów ze względu na obecność listków w postaci igiełek. Susz nie zalewa się wrzątkiem, a wodą o temperaturze 95 °C. Długość zaparzania herbaty to 3-5 minut, natomiast właściwości nie zależą od długości zaparzania, a zmienia się tylko intensywność smaku.

Herbatę można pić na ciepło i na zimno. Napar smakuje znakomicie bez żadnych dodatków. Jest bardzo aromatyczny i słodki. Można jednak wykazać się pomysłowością, uruchomić wyobraźnię i stworzyć swoją kompozycję, dodając np. plaster pomarańczy lub cytryny, miód, imbir, cynamon, kardamon i wiele innych składników uatrakcyjniających smak herbaty.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here